Un monitor bun de gaming este o componenta mai importanta decat ai crede a oricarui calculator performant.
Ele reprezinta legatura om – tehnologie, partea din intregul sistem care realizeaza transformarea 0-urilor si 1-lor limbajului binar in imagini ce pot fi intelese de oameni.
De asemenea, scopul in care il folosesti ar trebui sa fie un factor important in alegerea produsului, precum in cazul unui monitor bun de gaming.
Asadar, scopul articolului nostru e sa-ti prezentam tot ce trebuie sa stii pentru a alege un monitor bun, precum si recomandarile noastre de top monitoare de gaming!
Top Monitoare de Gaming si Office
Cel mai Bun Monitor de Gaming
Un monitor extrem de bun pentru gaming, folosit si-n campionatele Esports. Cu o rata de refresh de 240 Hz si un raspuns de 1ms, poti vedea cele mai mici detalii, inclusiv inamicii inainte ca ei sa te vada pe tine.
- Imagine foarte clara si buna;
- Calitatea materialelor;
- Foarte multe moduri de reglaj.
- Doar 1x iesire HDMI si 1x Display port;
- Meniul monitorului este destul de complex.
Recomandare Monitor Bun de Gaming
Un monitor de top pentru gaming, la un raport pret-calitate ideal! Cu o rezolutie Full HD si o rata de refresh de 144Hz, te vei putea bucura atat de fluiditatea jocurilor cat si de o performanta personala mai buna, la un pret mai mic.
- Contrast si luminozitate foarte bune;
- Pret accesibil pentru un produs de top;
- Foarte usor de montat si reglat.
- Doar 1x iesire HDMI si 1x Display port.
Monitor Bun si Ieftin de Gaming
Cu modelul acesta de la Dell, te vei bucura de un monitor bun si ieftin de gaming. Mai mult, cu un pret mic, vei avea un monitor curbat, cu o rezolutie 1920×1080, rata de refresh de 165Hz si timp de raspuns de pana la 1ms.
- Monitor curbat;
- Pret mic pentru un monitor bun de gaming;
- Materiale de calitate.
- Nu are difuzoare audio incorporate.
Cel mai Bun Monitor de Office
La un pret destul de mic, acesta este cel mai bun monitor pentru birou. Se integreaza perfect in orice incapere, avand de asemenea un design placut, impreuna cu un suport stabil si rezistent.
- Materiale de calitate superioara;
- Solid, suport rezistent si stabil;
- Imagine de o claritate superioara.
- Luminozitate puternica, dar se poate reduce intensitatea acesteia.
Monitor Ieftin si Bun pentru Birou
Aceasta este alegerea perfecta atat pentru acasa cat si pentru birou, daca esti in cautarea unui monitor bun si ieftin. Ideal pentru navigatul pe internet, social media, citit stiri precum si vizionat filme.
- Pretul mic;
- Culori vii si naturale;
- Consum energetic redus.
- Lipsa portului HDMI.
Exista o serie de criterii care trebuie luate in considerare cand vrei sa alegi cel mai bun monitor de gaming, incepand cu tipurile generale ale acestora.
Tipuri de Monitoare
Monitoarele simple sunt perfecte pentru cei care nu au nevoie de un monitor de o calitate prea inalta.
Daca iti petreci timpul la calculator lucrand cu programele de baza cum ar fi pachetul Office, vizualizand videoclipuri pe YouTube, platind facturi, etc., vei avea un avantaj financiar.
Cele mai bune monitoare pentru aceste activitati sunt de obicei mai ieftine, au dimensiuni mai mici, insa pot avea si o calitate vizuala FHD.
Monitoarele office sunt un pas mai sus fata de cele simple. Te poti gandi la un asemenea monitor daca lucrezi mult cu media sau realizezi multe prezentari pentru locul de munca.
Si desigur, de ce nu, in cazul in care vrei ca filmele pe care le vezi acasa sa aiba cea mai buna calitate pentru un pret rezonabil.
Ba mai mult, in acelasi buget, unele au si tehnologia touchscreen si pot fi primul pas spre construirea unui mini-cinema in propria locuinta.
Monitoarele multimedia / profesionale sunt cea mai buna optiune pentru cei care lucreaza cu orice fel de arte / media vizuale – fotografi, editori foto / video, designeri, si nu numai.
Calitatea va fi mereu superioara, Full HD sau chiar Quad HD, pentru a asigura cele mai intense si vii culori, detalii la scara mica si spatiu de lucru mare.
Multi utilizatori opteaza si pentru varianta unui dual-display pentru mai mult confort si spatiu de lucru in plus.
Monitoarele de gaming se afla in varful piramidei in ceea ce priveste rata de raspuns, rata de refresh, calitatea si fluiditatea imaginilor si nu numai.
Mai mult decat perfecte pentru gameri si streameri, imperecheate cu un monitor secundar si o placa video de calitate, reprezinta visul oricarui pasionat de jocuri video.
Si, in caz ca te intrebai, da, rata de refresh a unui monitor bun de gaming chiar conteaza si ajuta mult. In special in jocurile de tip FPS sau Battle Royale.
Tipuri de Display ale Monitorului
In ceea ce priveste tehnologia din spatele calitatii imaginilor de pe ecran, exista 3 mari categorii de monitoare:
Monitoare IPS (In-plane switching), fiind alegerea obisnuita pentru fotografi, editori video si designeri care au nevoie de o calitate superioara a culorilor si detaliilor.
Monitoare VA (vertical alignment), monitoarele cu cel mai ridicat contrast de pe piata.
Monitoare TN (twisted nematic), alese cel mai adesea de gameri datorita refresh rate-ului mare combinat cu preturi rezonabile.
In ceea ce priveste tehnologia pe baza careia functioneaza monitorul, doua mari categorii s-au concretizat de-a lungul timpului:
Monitoarele LCD, care sunt specializate in oferirea unei calitati foarte bune pentru preturi medii. Ele se bazeaza pe tehnologia cristalelor lichide, iluminate din spate de lampi fluorescente cu catod rece.
Monitoarele LED, care sunt optiunea cu o calitate si mai mare a imaginilor, insa pentru preturi mai mari. Sunt practic o versiune superioara a monitoarelor LCD, in care cristalele lichide sunt iluminate de LED-uri.
Ecranul unui Monitor Bun de Gaming
Spatiul fizic disponibil pentru un monitor bun de gaming, dar si bugetul, sunt doi factori care ar trebui luati in considerare cand alegi dimensiunea acestuia.
Marimea unui monitor se masoara diagonal si exista cateva categorii generale in acest sens, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje:
Diagonala de 50 cm sau mai putin – dimensiunie portabila, usor de manevrat. Este perfecta pentru cele mai simple activitati care nu necesita calitate superioara a imaginii sau spatiu mare de lucru. Anume, navigat pe internet, social media, citit articole sau stiri.
Diagonala intre 50 si 60 cm – dimensiunile alese in general pentru monitoarele office, cu o varietate de avantaje in functie de scopul utilizarii monitorului. In principiu munca, fie online fie la birou, documente, tabele si alte activitati similare.
Diagonala de peste 60 cm – pentru gamerii pasionati sau chiar profesionisti, construirea unui mini-cinema in propria casa, designeri, streameri, fotografi, editori, si nu numai. Poti opta pentru aceasta diagonala indiferent de scopul in care vrei sa-l folosesti, insa asigura-te ca ai suficient spatiu atat pe birou cat si a scaunului, pentru a nu sta foarte aproape de el.
Pe langa masurile consacrate inca de la aparitia plasmelor, se mai adauga si doua optiuni mai specializate pentru doua nise:
Monitoarele cu ecran lat, adica cu un aspect al imaginii de 16:9 sau 16:10. Ele sunt de obicei concepute pentru a tine si loc de televizor, dar perfecte si pentru jocuri sau lucratul cu mai multe aplicatii simultan, datorita spatiului de lucru urias pe care il ofera.
Monitoarele duble, folosite adesea de profesionisti pentru a folosi mai multe programe simultan, de streameri pentru a avea diverse programe pe monitorul secundar (sau Twitch chat), sau de cinefili pentru a imparti imaginea unui film pe ambele ecrane.
Rezolutia unui Monitor Bun de Gaming
In momentul de fata, exista 5 mari categorii in ceea ce priveste rezolutia monitoarelor, dintre care poti alege.
- HD (1280×720), pe cale de disparitie, avand o calitate destul de slaba;
- Full HD (1920×1080), noul standard de baza, echivalentul televizoarelor HDTV;
- Quad HD (2560×1440), de patru ori mai multi pixeli decat optiunea 720 HD;
- 4K Ultra HD (3840×2160), alegerea de vis a oricarui gamer sau profesionist. In momentul de fata, cea mai buna calitate a imaginii la un pret relativ mic este oferita de monitoarele 4K;
- 5K (5120×2160 +), optiunea pentru cei care chiar simt nevoia sa vada cel mai mic detaliu cu putinta, in orice, fie ca este vorba despre un film, o fotografie pe care o editeaza, un design la care lucreaza, sau un joc. Cea mai inalta calitate posibila in momentul de piata, insa la preturi in concordanta cu ceea ce ofera.
Alte caracteristici care pot influenta decizia in momentul alegerii unui monitor bun de gaming pot fi:
- Luminozitatea, relevanta mai ales in cazul in care monitorul va sta intr-o camera bine luminata (in special lumina exterioara pe timp de zi).
- Rata de contrast, definita drept diferenta dintre cel mai intens alb si cel mai intens negru pe care il poate afisa monitorul.
- Rata de refresh, care este extrem de importanta pentru orice tip de media video, inclusiv filme, jocuri video, seriale, videoclipuri, dar si pentru editarea de fotografii, sau crearea de animatii digitale.
- Timpul de raspuns, de asemenea foarte important pentru profesionistii din orice domeniu digital, dar mai ales pentru editorii de video-uri. El este masurat in general in milisecunde, exprimand in termeni simpli, cat de repede monitorul poate sa isi schimbe imaginea.
- Tehnologia quantum dot, cea mai avansata tehnologie in momentul de fata pentru redarea culorilor de o calitate inalta.
- Unghiul de vizualizare, care poate fi mai mare sau mai mic, dupa preferinta. De obicei, cand te indepartezi de monitor, sau il privesti dintr-o parte, culorile devin usor „spalacite”. Acest efect poate fi evitat cu un monitor bun, care are un unghi de vizualizare mare.
- Reducerea luminii albastre este permisa de unele monitoare. Stim ca lumina albastra este nociva si oboseste ochii, asadar unele monitoare permit reducerea ei. Astfel, este extrem de important sa iei acest aspect in considerare daca folosesti monitorul seara sau noaptea.
- Tehnologia Smart, pentru cei care isi doresc un monitor care sa actioneze atat ca televizor, cat si ca unul conectat la un PC (fara sa fie, de fapt, conectat la vreun calculator). Permite o serie de posibilitati in ceea ce priveste vizualizarea de media, cum ar fi accesarea platformelor precum Netflix si YouTube printr-o telecomanda sau tehnologie touchscreen.
- Camera video inclusa, necesara pentru streaming, conferinte video, scoala online, apeluri video cu prietenii si familia, etc.
- Difuzor audio inclus, daca nu vrei sa cumperi un set de boxe sau un sistem audio separat.
- Aspectele ergonomice, adica detaliile care ajuta la pastrarea unei posturi bune in timpul lucrului, cum ar fi posibilitatea de a ajusta inaltimea suportului monitorului, unghiul acestuia, pozitia pe axa de rotatie, si nu numai.
Conexiunea si Porturile Monitorului
Indiferent de scopul in care vei utiliza monitorul, va fi conectat la ceva – o priza, un PC, un telefon, boxe, etc.
De aceea este benefic sa treci in revista tipurile de porturi pe care celelalte aparate electrice le au, ca sa nu ai nevoie de zeci de adaptoare doar pentru a viziona un film cu boxele pornite.
Astfel, vei vedea mai jos o lista a celor mai des intalnite tipuri de porturi:
- Port HDMI, intalnit cel mai adesea la calculatoare si laptopuri. Sunt capabile de a transmite atat semnale video, cat si audio.
- DisplayPort, o versiune mai avansata a tehnologiei HDMI in ceea ce priveste calitatea videoclipurilor si viteza de redare a acestora.
- Port DVI, similar cu HDMI, insa fara capacitatea de a transmite semnale audio, iar calitatea video pe care o pot transmite este variata.
- Port VGA, porturile clasice, am putea spune chiar „originalele porturi”, care reprezinta tehnologia analoga a primelor calculatoare. Sunt capabile sa transmita rezolutii relativ mari, insa calitatea imaginilor si a culorilor va fi inferioara fata de optiunile mai noi si mai avansate din punct de vedere tehnologic.
- Port USB-A, cel mai popular model in momentul de fata, considerat adesea portul „universal”. Poate fi folosit pentru conectarea monitorului la o serie variata de alte electronice, de la telefon, tableta, boxe, Blu-ray player, pana la camere digitale foto sau video. Exista mai multe tipuri de porturi USB-A in ceea ce priveste viteza conexiunii, de la USB 1.0 pana la USB 3.1, care pot fi recunoscute in functie de culoarea portului (alb / negru pentru 2.0, 1.0, albastru pentru 3.0).
- Port USB-C, versiunea mai mica a portului USB-A, care are avantajul de a fi si reversibil, adica se va conecta indiferent de orientarea pozitiei sale.
Speram ca informatiile noastre te-au ajutat cu privire la alegerea unui monitor bun de gaming!
Insa, daca tot nu te-ai putut decide sau daca vrei sa ceri o recomandare in functie de buget sau o parere cu privire la monitorul ales, te invitam sa ne intrebi in sectiunea de comentarii!