Cel mai bun Soundbar in 2024 si Top 5 Soundbar-uri

Daca adori sa petreci timpul liber in fata televizorului, fie ca te uiti la filme, sport sau te joci, atunci aceasta pagina este pentru tine, intrucat noi te vom ajuta sa-ti gasesti cel mai bun soundbar potrivit nevoilor tale!

Mai compact și mai ieftin decât un sistem 5.1, un soundbar poate să fie cea mai bună alternativă sau cea mai practica a acestuia. Mai mult, este și cea mai bună modalitate de a imbunatati sunetul de la televizor sau chiar calculator. Un soundbar bun este deci cel care va transforma complet experiența atunci când te uiți la filmele și la serialele tale preferate, facandu-te sa te simti aproape ca intr-o sala de cinema.

Mai jos, vei descoperi:

1. Top 5 soundbar-uri
2. Ghidul cumparatorului
3. Modele si tipuri de soundbar
4. Recomandari soundbar de buget

Ce este un Soundbar?

Un soundbar, numit si bara de sunet in termeni populari, este o unitate dreptunghiulara, cu doua sau mai multe boxe inauntrul sau (inclusiv subwoofer in cazul celor mai scumpe), cu scopul de-a imbunatati dramatic sunetul produs de televizorul tau, indiferent de continutul pe care-l urmaresti. Forma sa se datoreaza motivelor acustice, cat si pentru facilitarea amplasarii acestuia.

De regula, soundbar-ul se instaleaza in fata televizorului, in partea din jos a acestuia (sau chiar cea de sus, daca este posibil), inlocuind astfel boxele interne ale televizorului cu cele externe ale barei de sunet, transformand astfel experienta vizionarii intr-una inedita.

Pentru a-l folosi, un soundbar bun se poate conecta la televizor atat prin cablu optic cat si prin Bluetooth, acesta din urma oferind posibilitatea de a-l folosi fara alte fire, in afara celui de alimentare din priza.

Cel mai bun Soundbar

De asemenea, odata ce conectezi soundbar-ul la televizor, acesta va emite sunetul produs de catre televizor, indiferent de mediul de unde acesta provine si anume, canale TV pe cablu, media player, Netflix, YouTube, consola de jocuri, laptop de gaming conectat prin HDMI, etc., nefiind nevoie sa umbli la vreo setare sau conexiune de cate ori schimbi sursa continutului.

Mai mult, chiar daca soundbar-urile vin cu propria lor telecomanda, te vei bucura sa stii ca odata ce-l instalezi, poti controla volumul acestuia cu doar telecomanda televizorului, astfel incat, nu va fi nevoie sa faci loc pentru o telecomanda in plus pe masuta de cafea.

Asadar, pe scurt, un soundbar bun poate fi considerat o boxa externa, foarte performanta si calitativa a televizorului. Insa, nu il confundati cu boxele portabile, soundbar-ul fiind superior lor. Totusi, ele se pot conecta la el pentru o si mai buna performanta audio.

Cum sa alegi cel mai bun Soundbar

Odată cu evoluția rapidă a tehnologiei, dispozitivele electronice sunt tot mai inovatoare și mai performante, asta datorită designerilor care muncesc din greu în fiecare zi spre deliciul sau încântarea consumatorilor.

Și în zilele noastre, ai posibilitatea de a crește puterea sonoră a televizorului tău datorită unei bare de sunet, numita soundbar, creată special pentru asta. Într-adevăr, sunetul pe care îl primesti de la televizor, poate nu este întotdeauna cel pe care ți-l dorești, tocmai din acest motiv, un soundbar bun ajunge să joace un rol crucial odată ce este conectat la televizorul tău.

Desigur, fiind o achizitie subiectiva pana la un anumit punct, cel mai bun soundbar este cel care poate transforma livingul din casa ta, într-o veritabilă sală de cinema.

Asadar, definim cel mai bun soundbar ca cea mai versatila unitate de sunet raprt pret calitate, atat din punctul de vedere al functiilor cat si al compatibilitatii si calitatii acestuia indiferent de materialul pe care-l vizionezi. In acest sens, trebuie sa ne asiguram ca soundbar-ul pe care-l alegi va fi ideal indiferent de continutul redat de televizor.

Top Soundbar-uri Recomandate in 2024

Top Soundbar Bun
JBL Bar 9.1
Recomandare Soundbar Bun
Sony HT-G700
Soundbar bun raport pret calitate
Samsung HW-Q60T
Soundbar bun si ieftin
JBL BAR Studio
Soundbar de buget
LG SJ2

Ghid Cumparare cel mai bun Soundbar

Pentru a putea gasi si alege cel mai bun soundbar, trebuie mai intai sa intelegem ce anume face un anumit model sa rasara peste celelalte si mai ales, functiile si caracteristicile oferite de acesta.

Ca si in cazul oricarui alt gadget sau electrocasnic, si soundbar-urile au anumite functii relativ nefolositoare insa care pot cantari destul de mult la pret, functii de care cu siguranta nu te vei folosi prea mult, si prin care vom trece mai jos.

Desigur, cu cat un soundbar este mai scump, cu atat are mai multe funcționalitati. Printre cele mai interesante putem aminti controlul vocal prin intermediul unui asistent virtual, care iti poate infrumuseta viata, sau compatibilitatea cu AirPlay si Multiroom care iti vor permite sa te bucuri de muzica in intreaga casa. Insa, dupa cum am discutat mai sus, daca nu esti absolut convins ca vei folosi aceste functii, nu este necesar sa optezi pentru ele.

Un alt factor important cand cauti cel mai bun soundbar este dat de calitatea materialelor din care acesta este fabricat, precum si de procesul de fabricare.

Exteriorul unui soundbar este cel mai adesea din plastic dur, pentru ca acesta sa fie protejat de socuri sau eventuale impacte. Filtrele sunt si ele prezente pentru a nu lasa ca praful sa ajunga la interior, pentru ca elementele sale sa nu se deterioreze. De asemenea, materialele sunt importante si din punct de vedere estetic, astfel ca un soundbar bun va completa si complimenta livingul sau camera ta intr-un mod perfect.

Acum, hai sa vedem care sunt cele mai importante functii, criterii si caracteristici de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi cel mai bun soundbar!

Ce este un Soundbar

Puterea Soundbar-ului

Puterea unui soundbar sunt masurate in wați de care acesta dispune iar, in caz ca te intrebai, da, conteaza cati wati are soundbar-ul pe care vrei sa-l alegi.

Producatorii comunica numarul de wati in principal pentru a ne indica puterea maxima pe care o poate gestiona un soundbar fara a se defecta. Mai pe scurt, watii masoara puterea provenita de la un amplificator (ca cel din interiorul soundbar-ului), acestia referindu-se la puterea de iesire din cel din urma, pe cand la difuzoarele normale, watii se refera la puterea absorbita.

Puterea unui Soundbar Bun

In general, un soundbar dispune de o putere intre 100 si 500W. Aceasta putere permite difuzarea sunetului pe o suprafata direct proportionala cu valoarea sa.

Astfel, ca, un soundbar intre 100 – 120 W este adaptat unei suprafete de 10 – 15 metri patrati si 120 – 300 W vor fi cea mai buna alegere pentru o incapere de 20 – 40 metri patrati.

De asemenea, un soundbar de 300 – 500W va fi cel mai util pentru o incapere mai mare de 40 de metri patrati.

Retine totusi ca watii fac referire strict la putere si intensitate si nu la calitatea sunetului, astfel incat sa nu crezi ca un soundbar ieftin de 500W va avea aceeasi claritate ca un soundbar bun de doar 300W.

Cum poti controla un Soundbar?

Dupa cum am discutat mai pe larg si in sectiunea de „Conectivitate si polivalenta”, orice soundbar bun trebuie sa poata fi controlat cu ajutorul telecomenzii televizorului sau cea a mediaplayer-ului, prin functia HDMI CEC.

Insa, in lipsa acestei functii sau conexiuni, poti controla soundbar-ul atat prin telecomanda lui, cat si prin Bluetooth sau Wi-Fi, daca acesta ofera o astfel de conectivitate.

Mai mult, in functie de modelul ales si de bugetul disponibil, poti opta pentru un soundbar care ofera control vocal. Insa, fa asta doar daca esti absolut convins ca vei folosi aceasta functie si de asemenea, mare atentie la limba in care acesta poate fi controlat intrucat de regula, nu ofera suport in limba Romana.

Design-ul Soundbar-ului

Design-ul este un lucru important de care sa tii cont mai ales atunci cand vrei ca soundbar-ul pe care il alegi vrei sa se potriveasca cu interiorul casei tale.

Designul si ergonomia sunt doua lucruri importante, astfel ca fiecare soundbar are propriul sau stil. Unele modele sunt mai simple si mai sobre, dar exista si modele care se potrivesc cu orice tip de interior, fiind unghiulare, mai rotunjite, mai curbate sau mai compacte.

Design soundbar

In privinta alcatuirii unui sistem audio plecand de la un soundbar bun, chiar daca principiul sau este sa se evite multiplicarea numarului de boxe si a faimoaselor cabluri ascunse sub covoare, numeroase modele pot sa fie insotite de un subwoofer si de sateliti in plus, dupa cum am discutat si la sectiunea de „Canale”. Se poate obtine astfel un sistem 2.1, 3.1, 5.1 sau chiar 3.1.2, 5.1.2 cu difuzoare indreptate in sus, care cu siguranta iti vor transforma experienta vizionarii unui film sau serial cu aceea dintr-un cinematograf.

Canalele Soundbar-ului

Majoritatea soundbar-urilor au fie 2 fie 3 canale. Un soundbar cu 2 canale va avea cate o boxa amplasata atat pe partea sa dreapta cat si pe stanga, pe cand unul cu 3 canale va avea o boxa si pe mijloc.

In acest sens, adaugarea unui subwoofer separat pentru soundbar va transforma canalele in 2.1 respectiv 3.1, fapt care va imbunatati calitatea si performanta intreg sistemului audio. Si, daca te intrebi, pentru ca un sistem sa fie 5.1 sau 7.1, vei avea nevoie de boxe separate, de tip satelit.

In ceea ce priveste aceste numere, prima cifra corespunde boxelor si implicit canalelor dedicate sunetelor mai ascutite si medii, in timp ce a doua corespunde subwoofer-ului, repsectiv prezentei unui canal pentru sunetele cu frecventa audio joasa.

Canale soundbar

Chiar daca un soundbar bun cu 3 canale poate fi mai mult decat suficient pentru nevoile tale, este important sa stii ca poti opta atat pentru un subwoofer cu sateliti in plus, cat si pentru un soundbar ce ofera tehnologia Dolby Atmos, avand 5 sau 7 canale, dintre care 2 sau 4 difuzoare sunt indreptate in sus. In acest fel, te vei putea bucura de un sunet tridimensional, intrucat va fi reflectat atat de pereti cat si de tavan, pe o distanta de pana la 4 metri.

Aceasta tehnologie schimba din nou cifrele sistemului audio, din 3 sau 3.1 in 3.1.2 sau 7.1.2, prima pentru numarul de boxe din soundbar, a doua pentru numarul de subwoofere iar ultima referindu-se la numarul de difuzoare indreptate in sus, catre tavan.

Referitor la formatele sistemelor surround, cele mai populare sunt Dolby Digital si DTS, fiecare oferind functii si optiuni diferite, precum:

  • DTS:X – menit sa creeze un sunet multidimensional, pe care sa-l percepi ca si cum s-ar intampla langa tine;
  • Dolby Digital Live – tehnologie de codare in timp real pentru medii interactive, precum jocurile pe calculator;
  • Dolby TrueHD si DTS-HD Master Audio – care pun accentul cu precizie pe sunetele create de artisti sau regizorii de film, incercand sa redea exact ceea ce acestia au creat.

Cele mai avansate tehnologii raman totusi Dolby Atmos si DTS X, intrucat ofera sunetul in 3D, pentru un rezultat mai viu si mai profund.

Dimensiunea Soundbar-ului

Un criteriu foarte important de care sa tii cont atunci cand cumperi un soundbar bun, deoarece va trebui sa ii faci loc pe mobilierul destinat televizorului.

In general, cu cat este mai mare si mai lat un soundbar, cu atat va putea contine mai multe boxe si implicit reda sunetul la o calitate si intensitate mai inalta.

Trebuie sa observi profunzimea aparatului pentru a vedea daca are loc pe mobila, dar si lungimea si mai ales inaltimea, pentru a nu intra in raza ecranului TV. Mai tine cont si de faptul ca marimea unui soundbar are o influenta directa asupra puterii si calitatii audio, astfel incat, un soundbar mic nu se va putea ridica niciodata la standardele unui soundbar mai mare si implicit mai performant.

Dimensiunea unui soundbar

Totusi, daca spatiul de amplasare iti permite orice optiune insa nu te poti decide la dimensiunea soundbar-ului, poti opta pentru unul cu o lungime identica cu cea a televizorului. Mai mult, in acest fel, calitatea sunetului poate parea si mai buna, intrucat dupa cum ne sunt formate simturile, vom percepe auditiv orice activitate care se desfasoara in partea stanga sau dreapta a ecranului ca fiind emisa exact de-acolo.

In ultimul rand, un alt sfat practic ar fi ca dimensiunea soundbar-ului sa fie direct proportionala cu cea a televizorului, si anume sa nu cumperi un soundbar de doua ori mai lung decat lungimea TV-ului sau invers, unul foarte mic pentru un televizor mare.

Conectivitate si Polivalenta

Unul din cele mai importante atuuri ale unui soundbar este simplitatea sa de conectare si utilizare. Majoritatea modelelor au nevoie de doar doua cabluri, unul pentru alimentare si un al doilea pentru conectarea la televizor. In general, va trebui sa alegi un cablu optic daca ai un televizor daca dispune de acest tip de conexiune.

Pe langa cablul optic, poti conecta soundbar-ul si prin intermediul portului HDMI ARC, daca atat televizorul cat si bara de sunet au aceasta mufa. Cu ajutorul unui cablu HDMI, poti astfel sa te bucuri de cel mai bun soundbar ales fara a mai fi nevoie de cablu optic.

Cum conectezi un Soundbar

In plus, daca televizorul tau se conecteaza la soundbar prin HDMI, te vei bucura sa afli si ca prin intermediul functiei HDMI CEC, poti de-acum controla in intregime soundbar-ul cu doar telecomanda TV. Desigur, si in lipsa acestei functii, vei putea in continuare ajusta volumul barii de sunet, ceea ce este de regula singurul lucru necesar, dar daca vrei sa ai control total asupra altor moduri de functionare sau optiuni ale soundbar-ului, prin HDMI CEC vei putea face tot ce-ai putea altfel face cu telecomanda separata a barii de sunet.

Desigur, in lipsa celor doua porturi mai sus mentionate, poti oricand recurge la o conexiune clasica RCA, de tip audio analogic stereo, pe care cu siguranta o va permite atat soundbar-ul cat si televizorul.

Nu in ultimul rand, foarte multe modele noi de soundbar-uri ofera conectivitate Wi-Fi si Bluetooth care, in functie de tipul televizorului, vor permite conectarea la acesta fara niciun alt cablu aditional, in afara de cel de alimentare. Insa, daca televizorul tau nu permite aceste functii, te vei bucura sa afli ca le poti folosi atat pentru a asculta muzica de pe telefonul mobil cat si de pe tableta, precum si de pe orice alt device care ofera astfel de conectivitate.

Ultimele Oferte si Reduceri la Soundbar-uri

Modele si Tipuri de Soundbar

Soundbar 2.0 sau 3.0

Un soundbar 2.0 sau 3.0 reprezinta o singura bara de sunet, avand in interiorul sau 2 sau 3 difuzoare. Cele 2.0 au un difuzor pe partea stanga si unul pe partea dreapta, pe cand cele 3.0 includ si un difuzor pe mijloc, asadar, facandu-le superioare modelelor 2.0.

Insa, motivul pentru care ambele modele sunt incluse in acelasi tip de soundbar standard este ca fie ca are 2 sau 3 canale, toate sunt indreptate in acelasi fel, oferind totusi un efect relativ similar in amandoua cazurile.

Totusi, daca nu esti foarte pretentios si in functie de spatiul disponibil, poti gasi un soundbar foarte bun chiar daca are doar 2 sau 3 canale.

Pro:
  • Foarte ieftine;
  • Foarte usor de instalat si folosit;
  • Raport pret calitate bun.

Contra:
  • Sunt la inceput de linie pe scara soundbar-urilor bune;
  • Limitate cu privire la functii;
  • Nu ofera surround audio;
  • Nu vor replica efectul de cinema.

Soundbar cu Surround

Soundbar-urile cu surround pot fi alegerea perfecta daca vrei sa imbini utilul cu placutul, intrucat incearca sa contina tot ce ar trebui intr-o singura bara de sunet.

In acest sens, aceste tipuri includ atat difuzoare stereo, ca cele precedente, cat si difuzoare surround.

Cu toate acestea, senzatia oferita de un soundbar cu surround nu va egala niciodata pe cea oferita de tipul urmator, care contine si difuzoare amplasate in camera, in spatele tau, insa este penultimul tip din top cele mai bune soundbar-uri.

Totusi, fii foarte atent sa confirmi tehnologia surround cand achizitionezi un astfel de soundbar, intrucat multe produse doar pretind ca au surround, incercand doar s-o replice folosindu-se de alte tehnologii inferioare.

Pro:
  • Te scapa de fire si alte legaturi prin camera;
  • Un soundbar cu surround bun poate fi cea mai buna alegere posibila;
  • Economisesti mult spatiu si efort;
  • Foarte usor de instalat.

Contra:
  • Mai scumpe decat tipurile precedente;
  • Subwoofer-ul va avea nevoie de cablu sau Wi-Fi, daca spatiul maxim ii permite conexiune fara fir;
  • Unele produse nu sunt surround, insa pretind asta.

Soundbar 2.1, 3.1 sau 5.1

Fata de tipul precedent, soundbar-urile 2.1, 3.1 sau 5.1 au tot acelasi numar de difuzoare, respectiv 2, 3 sau 5 insa, a doua cifra, reprezinta si prezenta unui subwoofer inclus in pret si pachet.

Asadar, cu ajutorul acestuia din urma poti transforma un simplu soundbar intr-unul foarte bun, care cu siguranta te pune pe drumul cel bun cu privire la replicarea senzatiei din cinema, bucurandu-te atat de bass cat si de calitatea sunetelor joase.

Insa, in functie de spatiu si preferinte, orienteaza-te catre un soundbar cu subwoofer Wi-Fi, in cazul in care nu vrei sa le conectezi prin cablu, dar intai confirma ca distanta amplasarii va permite conexiunea Wi-Fi intre cele doua.

Pro:
  • Mai bune decat soundbar-urile 2.0 sau 3.0;
  • Subwoofer-ul ofera atat bass cat si frecvente joase ale sunetelor;
  • Relativ ieftine;
  • Usor de instalat.

Contra:
  • Daca subwoofer-ul nu are Wi-Fi, va trebui sa-l conectezi la soundbar prin cablu;
  • Semnalul Wi-Fi are o limita maxima de distanta;
  • Nu va replica exact experienta din cinema, insa este pe drumul cel bun.

Soundbar 3.1.2 sau 5.1.2

Daca citesti aceste randuri inseamna ca ai ajuns la cel mai bun soundbar de pe piata si anume, cele 3.1.2, 5.1.2, numite si soundbar-uri Dolby Atmos.

Ca in cazul primelor doua tipuri de soundbar, primele doua cifre (3.1 sau 5.1) sunt date atat de numarul difuzoarelor prezente in interiorul barii de sunet cat si de prezenta unui subwoofer. Totusi, a treia cifra din cazul soundbar-urilor Dolby Atmos este reprezentata de numarul de difuzoare externe, pe care le poti pozitiona in spatele tau, indreptate inspre tavan.

Acest lucru va oferi exact senzatia din cinematograf, intrucat sunetul va fi reflectat atat de pereti cat si de tavan, inapoi inspre tine.

In acest sens, putem spune ca un soundbar 3.1.2 sau 5.1.2 Dolby Atmos este cel mai bun soundbar pe care-l poti gasi!

Pro:
  • Replica exact senzatia din cinema;
  • Contine toate functiile pe care ti le poti dori, inclusiv conectivitate HDMI;
  • Poti viziona destule filme sau seriale la calitatea lor maxima;
  • Este cel mai bun sistem cu soundbar existent.

Contra:
  • Sunt foarte scumpe;
  • Nu toate filmele, serialele sau continutul pe care-l vizionezi foloseste aceasta tehnologie;
  • Probabil vei avea nevoie si de un televizor bun, in caz ca nu ai deja unul;
  • Pot implica destul efort in procesul de montare si instalare.

Top Soundbaruri Recomandate

Recomandare Soundbar Bun si Ieftin

Soundbar sub 500 LEI

Contrar a ceea ce probabil crezi, cu pana la 500 LEI poti gasi un soundbar bun care iti va oferi o senzatie inedita in propria ta casa. Totusi, nu te astepta ca acesta sa replice sunetele dintr-un cinema, intrucat pe acelea le vei gasi abia in a 3-a categorie. Ideal pentru filme, jocuri, muzica si evenimente sportive, poti opta pentru un soundbar cu 2.0 sau 2.1 canale, si anume atat pentru bara de sunet singura cat si pentru un subwoofer aditional. Cel din urma este recomandat daca vrei sa ai parte de bass si de calitatea sunetelor cu frecventa joasa. Ca producatori bun din aceasta categorie, poti opta pentru Philips, AKAI si LG.

Soundbar intre 500 si 1000 LEI

De aici, cu pana la 1000 LEI, poti gasi cel mai bun soundbar raport pret calitate, care va beneficia de mult mai multe functii, tehnologii Dolby si DTS, conectivitate Alexa, Google Home si Wi-Fi, comparativ cu prima rubrica. Daca esti fan al filmelor insa nu vrei totusi angajamentul financiar de-a replica cu exactitate senzatia din cinema, in acest buget vei gasi un soundbar foarte bun, de 3 sau 5 canale, incluzand si un subwoofer, cu ajutorul caruia te vei putea bucura de toate tipurile de continut intr-un mod nou si mult mai placut. Ca branduri recomandate, enumeram Philips, Samsung, LG si JBL.

Soundbar peste 1000 LEI

Daca vrei ca din confortul casei tale sa te simti ca intr-o sala de cinematograf in timp ce privesti filmele si serialele preferate, atunci aceasta sectiune iti este destinata tie. Cu peste 1000 LEI si ajungand si pana la suma de 7000 LEI, vei putea achizitiona cel mai bun soundbar existent, care beneficiaza de toate tehnologiile din prezent, inclusiv Dolby Atmos, toate modurile de conectivitate si care poate ajunge si pana la 9.1.4 canale, avand 4 difuzoare menite sa reflecte sunetul din tavan inapoi inspre tine. Din aceasta categorie premium, recomandam urmatoarele marci: Bose, JBL, Philips, Samsung si Yamaha.

PretCalitate.ro
Logo