Cel mai Bun Calculator de Gaming in 2024 - Ghid si Top PC-uri Gaming
Pe langa faptul ca stim ca timpul tau este important, ne dam seama si de entuziasmul pe care-l ai acum, gandindu-te la a-ti cumpara cel mai bun calculator! Asadar, daca ne poti aloca 10 minute din timpul tau pentru a parcurge articolul de mai jos, noi promitem ca la final, vei afla tot ce trebuie sa stii in a alege un calculator bun, precum si primi recomandarea noastra pentru top sisteme desktop!
A avea cel mai bun calculator nu mai este de mult doar un moft, oferind multiple posibilitati de amortizare a investitiei, de la streaming pe YouTube sau Twitch, la minat crypto precum si o eficienta importanta in editarea video, grafica sau programare.
Pe langa asta, cu cat ai un desktop mai bun, cu atat te vei bucura mai mult de calitatea si performanta jocurilor PC, in special daca esti competitiv cu privire la jocurile online. De asemenea, in mod obiectiv, cel mai bun sistem PC este cel care se pliaza stilului tau de viata si scopului pe care l-ai stabilit pentru el, fie ca te incadrezi sau nu in cele mentionate mai sus.
In aceasta privire, dorim sa venim in sprijinul tau cu acest ghid complet si recomandare de calculator bun, pentru ca tu sa stii exact ce componente iti trebuie si de ce, precum si cum acestea vor influenta activitatea ta pe cel mai bun calculator de gaming!
Cum Sa Alegi Cel Mai Bun Calculator de Gaming
Intrucat un calculator bun pentru jocuri este o investitie considerabila, este bine sa nu te grabesti atunci cand vrei sa-ti cumperi unul si sa citesti cu atentie cele mentionate pe pagina noastra.
Mai mult, noi iti vom oferi atat notiunile pe care trebuie sa le stii daca alegi sa-ti achizitionezi doar piesele componente, cat si recomandarile noastre pentru cele mai bune sisteme desktop de gaming, asadar, fie ca doresti sa ti-l montezi singur sau sa-l cumperi deja asamblat, ramai cu noi pentru a te decide ce alegi!
Asadar, sa incepem cu primul lucru atunci cand pornesti in calatoria de a-ti gasi cel mai bun desktop pentru jocuri, si anume, daca sa iei un calculator pe piese sau intreg!
Calculator de Gaming pe Piese sau Intreg
- Poti cumpara piesele pe rand, in functie de buget si poti astepta dupa oferte la anumite componente;
- Poti alege exact fiecare piesa in parte din care vrei sa-ti alcatuiesti calculatorul;
- In functie de timp si rabdare, poti iesi mai ieftin cu un calculator pe piese;
- Iti va fi mai usor sa schimbi sau upgradezi anumite piese;
- In anumite cazuri, garantia pieselor componente individuale poate fi mai mare decat a intregului sistem;
- Daca esti expert in a-l monta, poti economisi pe partea cu instalarea lui.
- Vei avea garantii diferite, la firme diferite, pentru fiecare piesa componenta;
- In cazul garantiei, trebuie sa localizezi tu piesa problematica si s-o trimiti separata;
- Placile video separate au un pret foarte mare, in special datorita minatului crypto;
- Daca nu esti expert in montare, trebuie sa mergi cu piesele si carcasa la un magazin specializat pentru a ti-l instala;
- Orice greseala minora in alegerea pieselor poate cauza incompatibilitatea calculatorului;
- Trebuie sa fii foarte atent la wire management, racire si la a nu scurtcircuita sistemul;
- Orice greseala pe partea de instalare a pieselor este responsabilitatea ta.
- Il vei primi mult mai repede, fiind o singura comanda;
- Il poti da in folosinta completa inca din ziua primirii lui;
- Poti gasi oferte foarte bune si reduceri la sisteme desktop;
- Toate piesele sunt compatibile intre ele, corect asamblate, avand si wire management facut;
- Pentru orice problema sau defectiune, puteti trimite intreg sistemul la diagnoza si garantie, nu doar o anumita piesa;
- Ideal pentru cei care nu sunt experti in montare si care nu vor sa care piesele individuale prin magazine specializate;
- In functie de oferta, poti beneficia si de periferice cadou;
- Multe sisteme desktop vin deja cu licenta pentru Windows 10.
- Nu poti alege cu exactitate fiecare piesa componenta;
- Pot fi mai scumpe, in functie de performanta dorita si de modelul ales;
- Anumite componente neimportante pot fi de o calitate mai slaba;
- Chiar daca piesele se pot upgrada, in functie de modelul ales, s-ar putea ca garantia sa nu permita deschiderea carcasei sau alte modificari pe durata ei;
- Nu toata lumea doreste Windows 10, insa poti gasi si modele care vin fara sistem de operare.
Top Calculatoare de Gaming si Sisteme Desktop Recomandate in 2024
Ce Piese imi Trebuie pentru un Calculator de Gaming
Mai jos, vom trece prin tot ce trebuie sa stii in a fii convins ca iti cumperi cel mai bun calculator de gaming, fie ca alegi sa-l iei ca sistem desktop sau piese componente si sa-l asamblezi ulterior.
Fii foarte atent la detaliile pe care le mentionam insa, incat multe dintre componentele acestuia au nevoie de compatibilitate intre ele. Lipsa acesteia poate duce la deteriorarea anumitor parti, caz in care pentru acest motiv, nu vor putea fi inlocuite sau acoperite de garantie.
De aceea, este imperios necesar sa mentionam din nou ca daca nu te pricepi sa-ti montezi calculatorul de unul singur, sau daca esti in imposibilitatea de a chema sau vizita un specialist, recomandam sa-ti cumperi unul deja montat, sub forma de sistem desktop.
Asadar, pentru a intelege exact ceea ce transforma un calculator in cel mai bun sistem desktop , trebuie mai intai sa parcurgem piesele componente vitale ale acestuia, al carui rol principal este performanta PC-ului.
Capacitatea de Stocare: HDD sau SSD
Capacitatea de stocare a unui calculator bun este data de hard disk-ul acestuia, care la randul lui, depinde de cativa factori, precum tehnologia de productie, memoria de stocare si conectorii.
Hard disk-ul poate fi de tip intern sau extern, insa pentru un calculator bun, ai nevoie doar de unul intern, cel extern avand doar scopul inmagazinarii documentelor (precum un stick USB mult mai mare).
Hard disk-ul intern reprezinta o componenta vitala a sistemului desktop. El trebuie sa detina o dimensiune care sa corespunda slotului principal, fara adaptoare suplimentare, incadrandu-se corespunzator in carcasa calculatorului.
In functie de tehnologia prin care au fost produse, hard disk-urile se impart in trei categorii: SATA, SSD si NVMe.
Ce HDD sa cumpar?
HDD-urile SATA sunt modele clasice, ieftine si la mare cautare datorita pretului. Ele au o capacitate mare de stocare, insa consuma mai mult curent, rezistenta este mai slaba la caldura si socuri si de asemenea, ruleaza cu o viteza scazuta de transfer. Nu recomandam HDD-uri SATA pentru un calculator de gaming!
SSD-urile compenseaza fata de prima varianta printr-o viteza mai mare de transfer. Nu consuma multa energie, rezista la caldura si socuri si sunt silentioase. E de inteles, ca pentru acestea preturile sunt mai ridicate fata de prima categorie. SSD-urile sunt concepute in mod special pentru jocuri sau aplicatii complexe. Recomandam SSD-urile pentru orice calculator bun de gaming!
NVMe-urile reprezinta tehnologia cea mai rapida de pe piata, insa sunt foarte scumpe. Initial concepute doar pentru laptopuri, acestea sunt disponibile acum si pentru sisteme desktop, insa vor avea nevoie de o placa de baza noua si compatibila cu tehnologia lor, ceea ce va ridica foarte mult costul investitiei.
In ultimul rand, din punct de vedere al costurilor, trebuie sa stii ca acestea sunt direct influentate de capacitatea de stocare. Daca nu dispui de un buget prea mare, atunci poti obtine spatii de stocare destul de mare cu o capacitate SSD mai mica de 512 GB sau 1 TB, respectiv un hard disk extern cu capacitate mare pentru backup.
Memoria RAM a Calculatorului de Gaming
Memoria RAM este alta componenta foarte importanta a oricarui calculator bun de gaming, mergand de asemenea pe principiul in care cu cat este mai multa, cu atat sistemul desktop va fi mai rapid si mai performant.
Spre deosebire de cele mentionate mai sus la capacitatea de stocare, memoria RAM nu stocheaza date permanente, ci doar temporar, pentru a fi folosite cu rapiditate cat timp calculatorul este pornit, urmand ca acestea sa se goleasca odata cu inchiderea sau repornirea lui.
Ca si in cazul procesorului, memoria RAM trebuie sa fie compatibila atat cu acesta, cat si cu placa de baza. O memorie RAM incompatibila va fi nerecunoscuta si implicit inutilizabila de calculator sau, intr-un caz si mai frustrant, va fi functiona la o calitate deplorabila.
In acest sens, trebuie sa stii ca pentru cel mai bun calculator de jocuri, vei avea nevoie de o memorie RAM DDR4.
Cata memorie RAM imi trebuie pentru un calculator de gaming?
Luand ca exemplu scenariul clasic al cumpararii unui calculator bun pentru jocuri, trebuie sa stii ca o memorie RAM de minim 8 sau chiar 12 GB este mai nou, considerata drept minimul recomandat.
Asadar, daca vezi un laptop de gaming sau sistem desktop cu o memorie RAM de 8 GB fiind recomandat pentru gaming, sa stii ca vei putea, in cel mai fericit caz, juca majoritatea jocurilor noi doar pe setarile cele mai joase. Totusi, daca celelalte componente sunt foarte bune, te poti compromite in a-l cumpara si eventual upgrada separat memoria RAM (in special in cazul desktop-urilor).
In acest sens, pentru gaming sau alte activitati solicitante ale calculatorului, recomandam un minim de 16 GB RAM, ideal fiind chiar 32 GB.
Ce memorie RAM imi trebuie pentru un PC de gaming?
Pentru ca mai sus am discutat de capacitatea memoriei RAM, trebuie sa stii ca 16 GB RAM pot performa la fel de incet ca 8 GB RAM daca nu ai ales o memorie RAM cu viteza mare.
Asadar, viteza memoriei RAM este data de frecventa acestuia, masurata in MHz – cu cat este mai inalta, cu atat va fi mai rapida. Pentru modelele DDR4, frecventa memoriei RAM incepe de la 1600 MHz, aceasta ajungand pana la chiar 4266 MHz. Insa, confirma mai intai compatibilitatea frecventei cu placa de baza, sub specificatia acesteia de „Frecventa memorie (MHz)”.
Daca memoria RAM aleasa are o viteza mai mare decat maximul suportat de placa de baza, opteaza fie pentru alta placa de baza mai performanta, sau pentru o memorie RAM cu frecventa suportata de aceasta.
Cu privire la alegerea dintre single sau dual channel pentru memoria RAM, aici trebuie sa stii ca diferentele nu sunt suficient de relevante, asa ca te poti orienta in functie de oferta pe care o gasesti, spre exemplu pentru o placuta de 16 GB RAM sau doua placute a cate 8 GB RAM fiecare. Insa, daca alegi a doua varianta, ai grija totusi sa fie identice si sa le instalezi simetric, in aceeasi culoare (adica pe randul 1 si 3, sau 2 si 4).
Ce placa de baza sa aleg?
In topul celor mai importante componente ale unui calculator bun se afla, desigur, si placa video, daca nu este chiar cea mai importanta piesa.
In caz ca nu stiai, toate componentele unui sistem desktop sunt conectate la placa de baza asa ca putem incepe cu primul sfat din aceasta categorie si anume, sa alegi o placa de baza suficient de mare, cu suport USB 3.1 si interfata PCIe 4.0, pentru a putea gazdui atat componentele curente cat si pe cele viitoare, in caz de upgrade. Ai totusi grija sa incapa si sa fie compatibila cu carcasa!
Inca un lucru extrem de important cu privire la upgrade-uri este sfatul de-a alege o placa de baza foarte buna si noua, astfel incat, sa nu trebuiasca s-o inlocuiesti de fiecare data cand vrei sa schimbi o anumita componenta, modelul ei permitand lejer si fiind compatibila cu viitoare upgrade-uri.
Pentru ca tot am vorbit de compatibilitate, trebuie sa reiteram faptul ca este extrem de important ca placa video sa fie compatibila atat cu procesorul cat si cu memoria RAM, confirmand acest lucru prin socket-ul lor precum si frecventa si tehnologia memoriei RAM (DDR4, spre exemplu).
Cu privire la formatul acesteia, ne vom rezuma doar la doua dintre ele, cele mai populare si anume, MicroATX si ATX. Formatul este cel care ne indica atat dimensiunea cat si sloturile placii de baza, in functie de care puteti alege atat carcasa cat si sursa de alimentare.
Spre exemplu, formatul MicroATX permite instalarea a 4 placute de RAM, pe cand pe un format ATX, poti instala 8.
In ceea ce priveste functiile aditionale ale acesteia, poti opta pentru o placa de baza ce are integrare audio si permite conexiunea la internet, insa este totusi recomandat sa optezi pentru o placa de retea separata. De asemenea, daca sunetul este foarte important pentru tine, folosesti un soundbar sau o boxa portabila, sau poate chiar constituie obiectul activitatii tale, poti alege si o placa audio separata mai performanta.
Fii totusi atent la functiile aditionale, precum port-uri speciale pe care nu le vei folosi sau Wi-Fi integrat, intrucat daca nu-ti vor fi de folos, nu are rost sa le platesti, putand sa te orientezi catre un model similar dar mai ieftin.
Unitatea Optica
Unitatea optica externa este relevanta daca ai nevoie de acces rapid la citirea sau scrierea de CD/DVD-uri. Aceasta asigura stocari rapide de documente, fotografii, filme sau inregistrari video.
Insa, in ultimul timp, unitatea optica a devenit tot mai rar folosita, putand fi considerata chiar optionala, intrucat este inlocuita in intregime de doar un stick USB, acesta din urma deja fiind compatibil cu alte device-uri precum laptop-uri, televizoare sau media playere.
Totusi, adeseori se poate gasi utilitatea unei unitati optice, in special in cazurile problematice de reinstalare a sistemului de operare, cand fie din probleme de configurare BIOS sau partitii, este mai dificil cu un stick decat cu un DVD.
In acest sens, daca bugetul iti permite sau daca ai si alte moduri relevante de-a folosi unitatea optica, poti opta pentru una atunci cand iti construiesti sau cumperi cel mai bun calculator.
Procesorul unui Calculator de Gaming
Procesorul unui calculator este responsabil pentru toate categoriile de functii pe care le intreprinzi, astfel incat nivelul de performanta al procesorului influenteaza si restul componentelor precum si activitatea ta la calculator, fie ea design grafic, editare video, gaming sau orice altceva.
Asadar, dat fiind ca procesorul este unul dintre cele mai importante componente ale calculatorului, trebuie sa fii foarte atent cu privire la modelul ales, daca-l cumperi separat sau modelul inclus, pentru sistemele desktop.
De asemenea, cu cat frecventa si numarul de nuclee ale unui procesor sunt mai mari, cu atat va creste si performanta oferita de acesta, completand sarcinile mult mai rapid.
Pe langa asta, trebuie sa stii ca procesorul ales trebuie sa fie compatibil in primul rand cu placa video a calculatorului (si invers), intrucat fiecare procesor functioneaza doar cu anumit socket si chipset-uri.
Cu privire la marca procesorului, optiunile sunt limitate si anume, AMD sau Intel.
Ce procesor sa aleg dintre AMD si Intel?
Daca pana in prezent, alegerea producatorului unui procesor era mereu Intel, trebuie sa stii ca acestia au fost intrecuti constant in ultimul timp de AMD, atat ca performanta, numar de nuclee cat si pretul cerut. Inclusiv graficele de performanta ale multor jocuri noi declara AMD-ul castigator, pe langa faptul ca acestia au fost campioni deja la editarea video.
Cu toate acestea, Intel nu va mai ramane in urma mult timp, promitand performante mai mari odata cu Rocket Lake-S.
Referitor la ce procesor sa alegi dintre AMD si Intel, pentru un calculator bun de gaming, noi recomandam un model AMD Ryzen 7.
Insa, daca deja ai pus ochii pe el, asigura-te ca este compatibil cu socket-ul placii de baza, in special in cazul in care deja o ai sau vrei s-o comanzi. Acest lucru il poti confirma atat in specificatiile procesorului cat si ale placii de baza, cu denumirea de socket sau soclu.
Spre exemplu, daca alegi un procesor AMD Ryzen 7 cu socket AM4, confirma ca si placa de baza aleasa are compatibilitate cu socket AM4, pe cand la un model Intel i9 cu socket 1700, placa de baza ar trebui sa contina tot 1700 ca socket.
Si, daca tot am vorbit despre Intel, pentru a intelege denumirea modelelor acestora, spre exemplu, in cazul unui model Intel i9-12900K Alder Lake, detaliem:
- i9 – este indicele marcii, cu cat mai mare, cu atat mai nou si mai performant fata de cele precedente (similar cu cazul telefoanelor mobile iPhone);
- 12 – primele doua cifre din serie reprezinta generatia, iar in cazul nostru, acest model face parte din generatia a 12-a;
- 900 – reprezinta numarul iteratiei procesorului respectiv, in ordinea in care sunt produse – in general, un numar mai mare poate avea mai multe imbunatatiri si caracteristici;
- K – reprezinta indicatorul capabilitatii procesorului – in cazul nostru, „K” reprezentand faptul ca procesorul este deblocat, putand fi overclocked.
Placa Video a unui Calculator de Gaming
Spre surprinderea multor persoane, placa video a unui calculator bun este relevanta doar in cateva situatii, precum gaming, editare video sau foto si alte activitati relevante pentru design. De aceea, vei gasi multe laptop-uri si sisteme desktop cu placa video integrata. Cu toate ca unele dintre ele au restul specificatiilor decente, ele sunt destinate strict navigarii online sau folosirii calculatorului in scop de birou, nicidecum gamingului sau activitatilor ce necesita performanta.
Sub nicio forma sa nu alegi un laptop sau calculator cu placa video integrata daca ai de gand sa-l folosesti pentru jocuri, streaming sau orice alta activitate ce necesita performanta vizuala! De asemenea, asigura-te ca ai si un monitor bun pentru gaming, pe masura placii video!
Acum ca am trecut peste ce era cel mai important de stiut in alegerea unui computer bun pentru gaming, sa vedem ce placa video sa alegi!
Ce placa video sa aleg pentru gaming?
In primul rand, bugetul va fi primul factor pe care trebuie sa-l stabilesti cand pleci in cautare de placi video, pentru ca dupa cum am spus mai-nainte, pretul lor a crescut considerabil de cand cu frenezia minarii de monede crypto. Cu toate acestea, nu-ti va fi prea greu sa gasesti o placa video buna si ieftina pentru jocuri.
In al doilea rand, ca si in cazul procesoarelor, placile video sunt oferite de cei doi titani ai industriei si anume, AMD si nVidia (GeForce). Chiar daca in trecut, puteai alege un procesor AMD si-o placa video nVidia fara probleme (lucru pe care-l poti face totusi si acum), in prezent, procesoarele AMD functioneaza mult mai bine cu placile video AMD. Acest lucru se datoreaza unei tehnologii noi numite Smart Access Memory, care permite procesoarelor sa se foloseasca de intreg potentialul placii video.
Mai departe, un alt lucru important al unei placi video bune pentru un calculator de gaming este memoria RAM (vRAM) a acesteia. Pentru placile video integrate, memoria RAM este alocata din memoria RAM a calculatorului, pe cand placile video dedicate (singurele recomandate pentru gaming), au propria lor memorie RAM, care le permite rezolvarea numarului imens de calcule cand redau grafica, de fiecare data cand imagina de pe ecran de schimba in cel mai mic mod posibil.
Cu alte cuvinte, pentru un sistem desktop bun de gaming, recomandam o memorie RAM a placii video de cel putin 6 GB.
Mai departe, o specificatie pe care trebuie s-o iei in calcul este tehnologia Ray-tracing. Aceasta, fiind destul de noua, este responsabila pentru redarea extrem de realista a efectelor luminoase din jocurile video. Multe jocuri noi folosesc deja tehnologia Ray-tracing pentru a replica modul in care ochiul uman proceseaza reflexia luminii si umbrele, fiind prezenta in Cyberpunk 2077, spre exemplu.
Totusi, tehnologia Ray-tracing este disponibila pentru amandoua marcile de placi video, asa ca nu este un impediment in a opta pentru AMD sau nVidia.
In ultimul rand, atunci cand cauti o placa video buna pentru jocuri, iata semnificatia denumirii modelelor din titlul acestora, care indica nivelul produsului (ca si in cazul telefoanelor mobile).
Pentru placile video AMD:
- RX Vega: cele mai puternice modele;
- RX: nivelul de jos catre mediu.
Pentru placile video nVidia:
- RTX: cele mai puternice modele;
- GTX: destinate gamingului, de la nivelul de baza si pana la nivelul de sus;
- GT: nivelul de jos;
- Ti: indica faptul ca este mai performanta decat modelul simplu, precum 3060 Ti fata de 3060;
- Super: indica o calitate doar usor imbunatatita a unui model existent.
Sursa Calculatorului
Sursa unui sistem desktop bun joaca un rol important in fiabilitatea si rezistenta acestuia de aceea, trebuie sa fii foarte atent atunci cand si daca alegi sa-ti cumperi o sursa de alimentare separata.
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont este dat de protectiile sursei de alimentare, sisteme care o protejeaza pe ea insasi cat si componentele importante ale calculatorului de la defectiuni.
In acest sens, cele mai importante protectii ale sursei sunt cele impotriva fluctuatiilor de tensiune, supraincarcarea, temperatura si scurtcircuitului.
Mai departe, asigura-te ca sursa aleasa corespunde formatului placii de baza si carcasei (de regula ATX).
Ce sursa de alimentare pentru calculator de gaming sa aleg?
Referitor la puterea oferita, aceasta este exprimata in W (wați), si poti gasi surse de la 200 si pana la 1800 W (cazuri rare si extreme). Insa, cand alegi o sursa de alimentare, asigura-te ca aceasta ofera suficienta putere pentru calculator ba chiar mai mult, ii mai si ramane in caz ca mai adaugi sau conectezi alte componente. In acest sens, o sursa de 500W-650W este ideala, insa daca consideri ca vei avea consumatori sau piese mult prea puternice, calculeaza consumul acestora si orienteaza-te catre o sursa mai puternica.
Cu privire la tipul sursei de alimentare, aceasta poate fi modulara sau non-modulara. Principala diferenta dintre acestea este ca la sursele modulare, cablurile se pot detasa si indeparta, pe cand la cele non-modulare, toate cablurile sunt prezente in permanenta.
Asadar, daca nu esti foarte priceput la instalarea sursei, opteaza pentru una non-modulara pe cand, daca stii exact ce faci si la ce cabluri poti renunta pentru eficienta si cable management, poti opta pentru o sursa modulara.
Ultimele Oferte si Reduceri la PC-uri de Gaming
Windows 10 sau Windows 11 pentru un Calculator de Gaming?
Intrucat odata cu alegerea unui calculator bun si nou cu siguranta vei avea optiunea de a face upgrade catre Windows 11, vom discuta despre acest lucru aici si mai exact, ce sa alegi dintre Windows 10 si Windows 11 pentru gaming.
Asadar, pentru ca ti-am promis sa nu te retinem mult, vom trece direct la subiect!
Ai fi surprins sa afli, dar diferenta dintre Windows 10 si Windows 11 referitor la gaming este aproape inexistenta, cu cateva jocuri ruland cu 1% mai bine, pe cand altele cu 1% mai slab. Per total, din acest punct de vedere, nu vei simti nicio diferenta.
In alta ordine de idei, nu vei avea niciun dezavantaj realist daca upgradezi catre Windows 11, cel putin nu in ceea ce priveste gamingul. Ba chiar mai mult, pe masura ce va fi updatat si imbunatatit, se poate ca Windows 11 sa ofere un avantaj important gamingului, in special pe masura ce si acestea continua sa evolueze.
Asadar, fie ca vrei sa folosesti Windows 10 sau sa treci la Windows 11, oricare dintre ele va fi ideala pentru gaming si pentru noul tau sistem desktop!
Si, pentru ca tot discutam de sisteme de operare, trebuie sa mentionam si Linux. Sistemul de operare Linux este la tot mai mare cautare, fiind fiabil, garanteaza un nivel inalt de securitate a datelor, permite personalizarea, nu se blocheaza si in plus, multe dintre aplicatiile necesare pentru rulare sunt gratis. Cu toate ca este un sistem de operare foarte bun si versatil, cu siguranta nu recomandam un calculator de gaming al carui sistem de operare este Linux, in mare parte din cauza lipsei compatibilitatii jocurilor cu arhitectura sa. Insa, daca dintr-un anumit motiv sau altul iti este necesar Linux, poti incerca atat sa-l folosesti ca sistem de operare secundar, sau sa incerci sa rulezi jocurile prin intermediul Wine.
Comparatie Gaming Windows 10 si Windows 11
Recomandare Calculator de Gaming Ieftin in 2024
Sistem Desktop sub 5000 LEI
Cu pana la 5000 LEI si desigur, in functie de natura activitatii sau de preferintele in materie de jocuri, poti alege un sistem desktop bun de gaming, insa nu te astepta sa poti juca orice joc nou aparut la setarile lui maxime. Totusi, o configuratie decenta in acest buget va putea include un procesor i5 sau AMD Ryzen 5, 16 GB RAM DDR4, un SSD de 512 GB si o placa video GTX 1050 Ti. Nu te lasa totusi purtat de val in a opta pentru un procesor i7 sau Ryzen 7, intrucat va fi de generatie mai veche decat cele precedente si vei fi de asemenea taxat la restul componentelor. Caracasa ramane la alegerea ta, in functie de modelul pe care-l doresti.
Sistem Desktop intre 5000 si 7000 LEI
In acest interval de pret, cu siguranta vei putea alege un calculator bun de gaming, ce-ti va putea permite sa joci cam tot ce este deja aparut la setari maxime, cu mici exceptii probabil. Tot in acest interval, te poti cu usurinta orienta catre un procesor Intel i7 sau AMD Ryzen 9 de o generatie mult mai noua, fara a pierde la restul partilor, avand in acelasi timp o placa video GTX 1660 SUPER, RTX 2060 sau 3060, 16 GB RAM DDR4 si chiar un SSD de 1 TB. Cu aceste specificatii vei avea un sistem desktop de gaming relevant si in viitorul apropiat. Desigur, si carcasele sunt ceva mai interesante, insa asta ramane la decizia ta.
Sistem Desktop peste 7000 LEI
Daca esti super pasionat de gaming sau poate chiar iti castigi existenta din streaming, rubrica asta e pentru tine! De la 7000 LEI in sus, poti opta pentru cel mai bun calculator de gaming de pe piata, imbinand atat cele mai noi modele ale carcaselor, componentelor cat si calitatea si brandul acestora. Asadar, in acest buget poti avea tot ce-ti doresti, de la procesoare Intel i9 sau AMD Ryzen 9 de ultima generatie, la SSD de 1 TB M.2 PCIe, 32 GB RAM si placa video nVidia GeForce RTX 3070 sau 3080 Ti. Unele oferte vin chiar si cu periferice sau monitor de gaming, asa ca poti lua si asta in calcul atunci cand te decizi.